sahabat ana!!

Friday, February 4, 2011

maafkan aku!

Salam alaik..

kuguris laman blog, agar terpapar secoret madah.. agar terhias laman ini dengan satu warkah pesanan.. satu warkah ingatan.. buat sahabat yg membaca.. ya! Buat kalian yg sedang membaca.. sama ada bersama hati, atau hanya bersama diri.. andai kalian bersedia, teruskan membaca.. andai kalian tidak bersedia, teruskan juga membaca! Kerana mulut yg berzikir tapi hatinye lalai itu lebih baik dari hati dan lidah yg terus lalai..

hari ini, aku menyampaikan apa yg terdaya buat kita.. meski ku sedari, diri ini sendiri penuh lagi dosa2 keji.. hati ini bukan lah hati yg bersih.. diri ini x termasuk golongan soleh.. Cuma bukankah sabda nabi?

“ballighu anni walau ayah”

Atas hujjah itu ak berdiri.. menyampaikan risalah suci.. menyampaikan ajaran nabi.. agar diakhirat nanti, bkan kita org yg terseksa sekali.. agar aku selamat bila disoal tentang kalian.. apa sudah atau belom menyampaikan..

Ya, mmg aku bukan malaikat.. yg boleh terhindar dari sebarang cacat.. ak x kan lari dari dose.. kerana apa? Aku manusia!.. seperti kalian.. tapi cube fikirkan, kenapa tuhan tidak mengutus malaikat buat menjalankan tugas seberat ini? Kerana die tahu, hanya manusia yg sering alpa ini sahaja yg mampu.. kita sahaja yg mampu!

“ la yukalifullahu nafsan illa wus a`ha..”

Ayat ma`thurath yg sering kita bace.. fahamkah kita?

”Allah tidak akan membebani seseorang itu kecuali jika seseorang itu mampu menggalasnye.”

Mengapa kite dijadikan org yg bertanggungjawab menggalas tanggungjawab ini? Kerana kite mampu!

Tuhan mempetemukan kite, kerana apa? Kerana Die tahu, kite mampu menjadi saudara seislam dan mampu menjadi rakan dan sahabat.. dan akhirnye kite terpisah dek kerana kasih sayang serta takdir ilahi, kerana apa? Kerana sekali lagi, Allah tahu.. sesungguhnye kite mampu menghadapi perpisahan ini dengan hati penuh redha..

Teman, sepanjang hidup kite bersama, aku sedikit pun x pernah lari dr menyakiti.. maka teman, ku pohon restu serta maaf kalian.. ku pohon agar kalian memberi sepohon maaf, agar dapat aku memetik buah ketenangan..

ak pohon, kiranya lidah ini terlalu tajam memebelah kepingan hati kalian, maka curahkan madu kemaafan, agar lidah ini menjadi lembut x berbisa. Jika tangan ku pantas mnyakiti pelusuk tubuh mu, zahir maupun batin, sudilah kiranya menghulurkan secebis kemaafan.. buat aku menenangkan hati..

aku pasti, suatu hari nanti kan bertemu kembali.. pada hari itu, pasti kan terbit lagi senyuman kite.. senyuman yg membuahkan bahagia dijiwa manusia. Pada hari itu pasti kita kan bercerita semula kenangan kite.. kenangan yg berbekas bukan saje dlm ingatan, tapi buat sepanjang zaman..

pada hari itu pastikan kite sume bahagia.. walaupun kite x kan seceria dulu.. walaupun kite berlainan hari itu. Tapi pastikan semua yg kite lakukan bersama, tidak sia-sia..

o Allah.. aku berhrap, jgn ko renggang kan kami, sekalipun di akhirat.. o Allah, jadikan sahabat aku yg menarik aku masuk kesyurga, bukan aku yg menarik mereka ke neraka. O ya Allah, sambungkanlah ukhwah yg telah terbina antara kami ini hingga ke syurga, meski ak x layak ke sana.

salam perpisahan

1 comment: