sahabat ana!!

Sunday, December 11, 2011

mari menyumpah semua!!

Salam alaikum.
Petang tu aku nan akak aku tercinte (terpakse! Nanti die sruh bayar broadband. Haha) pergi check arnab, bagi die makan.. makanye, tahulah aku.. benarlah akta cikgu geografi aku dulu, cikgu norizan kate, Negara kite berada dekat dengan garisan khatulistiwa.. maka, wujudlah banyak nyamuk.. (sape boleh bgtau ape kene mngene die tlg bitau!) haha..
ok.. aku stress sikit itu petang.. kepenatan! Buat ape? Itu x tau pulak.. mcm x buat ape.. tpi rse mcm nak marah le sikit2.. tapi still aku kt situ.. tengah aku buat2 tuh, nyamuk durjana tuh mengganggu ketentraman aku! Kalo die manusia da lame aku panggil pulis! Tetamu x diundang, pastu maen gigit2 orang pulak tuh.. hish!
Lantasnye aku terus TERR menyumpah nyamuk tuh.. korang tau aku ckp ape? “icht nyamuk nih! Aku sumpah ko jadi *****!”. Haha.. ok.. saje je secret sikit.. akhir2 nanti aku bitau.. lepas dari tu aku terglak nan akak aku.. hilang pon stress aku sikit..
Then aku terpikir sesuatu! Baek.. aku ajak korang berfikir nih. Pelik x aku ajak korang berfikir? Haha.. ok.. aku baru tahu kenapa hanya Allah je yang boleh melakukan apa saje hanya dengan perkataan “KUN” atau dlm bhase melayunyer “jadilah!”. Sebab die bukan beremosi mcm kite.. kite sgt cepat marah! Err.. maksud aku, aku sgt cepat marah.. kalau lah Allah beremosi mcm makhluk, tentu2 nyer kekacauan da berlaku dengan amat sgt terok!
Allah tersangat bijak! Well, dlm bhase lebih patot adalah Allah MAHA BIJAK.. die tahu baek bburuk makhluk die.. dan setiap kali die berkata “KUN” tuh, die berkata dengan penuh kasih sayang dan bijak! Patotlah rasulullah suruh sgt jage lisan.. sebab ape? Kate2 tu doa!
Sekarang korang bayangkan betapa banyak kekacauan kalo kite ade kuase menyumpah! Berapa banyak bende akan rosak dengan sumpahan2 kite! Walaupon Allah kurniakan doa, ttapi bukan sumenyer maqbul betol tau? Kecuali doa orang2 yg pasti maqbul doanya.
Senarai orang2 yg senang giler nak maqbul doanya :
1- Pemimpin yang adil (try le jadi..)
2- Orang berpuase (kalo tiap ari pause, musti senang maqbul!)
3- Doa orang teraniaya (jangan le kne sumpah dek orang2 teraniaya nih!)
4- Doa ibu bapa buat anaknya
5- Doa seorang sahabat yg mendoakan sahabatnya yang lain dlm senyap (korang sahabt aku kan?)
Akah sufi : kate orang, kerana mulut badan binasa. X semestinya semua bende yang kite ckp baik utk kite.. macam mane nak jage mulut? Ingat la sape yg bagi mulut! Haha.. jangan sampai Allah kate KUN agar mulut kite bisu x berkate2 lagi.. sebab kat dalam kubur mulut ni akan terkunci rrapat, maka giliran yang lain pula berkata2.. samada berkata berkat atau berkata laknat.. pilih la!
Owh yer.. nak tau aku sumpah apa? Aku sumpah die jadi GAJAH! Ahaha..


to

bole pikir apa jadi? haha..

3 comments:

  1. kenapa nak sumpah nyamuk jadi gajah? Nanti kena pijak..baik sumpah jadi aiskrim je..boleh makan!

    ReplyDelete
  2. aiskrim ? takk best laa . baekk la sumpah jady kete merc ke bmw ke ferrari ke . berbaloi wooo !!! bahhahahaa :')

    ReplyDelete