sahabat ana!!

Tuesday, March 13, 2012

rusuk bercakap!

Salam alaikum

Ye buat pengetahuan anda, saya berada dirumah Asip.. asip ilham.. nak kenal beliau nih? Pg blog die nih.. da, kalo nk pg, pg sane dlu xpyh tangguh2.. kjap ag balek sini balek.. ok, kembali kepada blog saya nih.. hayati cerita dibawah ini..

1.00 pagi. Bilik prep form 5.

“ya Allah! Da pukol 1.00! bio baru bace satu tajuk! Nak kene bace locomotion punyer tajuk pulak! Pasal tulang2 la bagai! Ya Allah sape nk tolong aku nih!”

3.00 pagi.

“hei tulang2! Korang x boleh ke citer psl diri korang sendiri kat aku. Malasnyer nak membace tengah2 pagi bute nih! Cepat2 cerite!! Ha!! Ko dulu rusuk.. cepat bitau sendiri name ko ngan fungsi ko sekali!” haha.. ketawa sendiri aku.. kalo la boleh..

Rusuk: ko nih.. takkan x pernah dengar cerita pasal aku!

“eh.. sape cakap tuh?” aku pandang sekeliling..

Rusuk: aku ler.. rusuk dalam buku nih bcakap!

“wahnyer! Ko becakap rusuk?!”

Rusuk: la! Tadi suruh sangat aku bercakap. Ni aku da ckp ko pelik sangat kenapa?

“erk.. aku x sangke ko betol2 nak bercakap.. kenapa ko sorang je becakap ngan aku nih?”

Rusuk: ko yg suruh aku bcakap tadi kan?

“ok2.. erk.. teruskan cerita..”

Rusuk: ko nak tau? Makhluk apa pernah Allah ciptakan dari aku? Sah ko da tau. Ko selalu cerite kat budak2 nih kan? Tapi, kenapa Allah cipta makhluk tuh dari aku?

“hah?! Apebende ko ckp? Allah cipta makhluk dari ko?

Rusuk: cis.. susah aku nk aja ko kalo aku dok dalam buku nih. Kjap. Aku kluar..

Rusuk tu pon patahkan diri die dari set rangka manusia tuh, pastu kluar dari buku tuh dengan senang hatinya.


Rusuk: ok.. ko taukan, Allah cipta hawa daripada rusuk atuk moyang ko, nabi adam kan? Haa.. rusuk moyang ko tuh, moyang kepada aku la..

“abistuh?”

Rusuk: aku Tanya tadi, ko pernah x terpikir kenapa Allahpakai tulang rusuk? X pakai humerus (tulang lengan) ke, carpal (pergelangan tangan) ke, metacarpal (tapak tangan) ke, phalanges (jaritangan) ke.. kenapa Allah pilih rusuk?

‘kerikit kit, kit kit..”

Rusuk: x tau ckp ler! Ape la.. ko nak tau? indahnya ciptaan bernama hawa. Dan indahnya Allah menciptakannya dari rusuk.

“haih. Boleh x jgn cerita sangkut2?”

Rusuk: alah! Ko selalu buat cerita bersambung kat blog ko, aku x ckp ape pon.. diam2 sudah. Kalau anda semua ingin tahu, Allah ciptakan hawa dari tulang rusuk. Atas beberapa factor..

Factor2 penciptaan hawa dari rusuk:

1-dekat di hati : supaya mereka ni disayangi. Tidak dikasari. Diberi layanan baik, tanpa perlu mengabaikan ketegasan dalam mendidik. Dekat selalu di hati agar tidak diabaikan.. chewahnyer aku nih!

2-dekat dengan tangannya: agar rusuk ini dilindungi. Kerana tangan adalah symbol kuasa. Dengan kuasa inilah Allah arahkan kaum lelaki melindungi kaum wanita. X percaya?

Arrijal qauwamun a`lannisa` : lelaki itu pemimpin atas wanita. Kan?

3- rusuk juga bukan hanya dicipta untuk dilindungi je tau? Allah cipta rusuk untuk jage dalaman.. jage hati kita, jage perut kita, jage jantung kita. Maksuddnya apa kawan2 sekalian oi? Allah cipta hawa dari rusuk sebagai simbolik, die menjaga kita, dan kita menjage die. FAIR!

Pukol 5 pagi

“astaghfiurllahal a`zim..” (zikir ustaz zulqarnain)

“erk! Saketnya kepala aku.. eh, asal aku tidur atas buku bio nih? Mane rusuk tadi? Syok jugak dengar citer ko.. tq rusuk!” sambil usap rusuk aku sendri..

Qola Akh sufi : wah! Jarang ni sebut pasal wanita nih! Chewah. Hurm. Oh ibu! Sungguh wanita itu ciptaan unggul. Dan kau lah antara wanita terunggul! Hurm.. bukankah islam itu datang mengangkat darjat wanita. So, ade ke salah kalo aku citer psl ke indahan wanita ni? Mcm x salah je rase. Haha.. betul. Wanita walau x banyak disebut sejarah, tapi tanpa sedar tulang belakang pemimpin hebat dunia dulu adalah wanita. Hebatlah khadijah, Aisyah, Fatimah dan isteri serta anak nabi yg lain yg menyokong nya! Jadi wanita! Jangan jadikan anda mangsa eksploitasi mata2 lelaki. Mangsa nafsu2 lelaki. Anda kan indah! Dan ingat seindah hiasan tuh wanita solehah kan?

“tercipta engkau dari rusuk lelaki! Bukan dari kaki ntuk di alasi.. bukan dari kepala untuk diungguli.. tapi dekat dihati untuk disayangi..” erk.. tapi make sure hati yg bersih.. maksudnya x berjangkit dengan yg haram. Ok! That’s all!

4 comments:

  1. law susa sgt nak paham bio meh aku aja..F.O.C!!:)

    ReplyDelete
  2. terharu..ceyhhh..hahaha~
    study time pagi2 bute tu?time tu dah lama aku peluk bantal..haha~
    untunglaa dapat ilham time2 tido tu~hahaha~

    ReplyDelete