sahabat ana!!

Friday, May 11, 2012

cakap dengan sape?


Salam alaikum..

  Haype! Hurm.. minggu ni minggu ujian (sila buat suare cikgu Sharifah Suhaila) hha.. so, mcm biase, asal pekse je serabut.. aku bukan serabut sbb study.. aku serabut sbb TENGOK ORG study.. kergh!! Study mcm nak gile.. takut aku.. Aku stress tngok org? ape pelik nih? eh2.. nak citer ape nih?


    Haha.. petangg tadi kan, lepas solat jumaat, mase kebanyakan budak da balek.. so, maknenyer kat sekolah tuh kire kosong ler. Tapi aku terpakse jugak ke kelas.. nak amik barang sikit bawah meja.. di situlah terjadinye kejadian yg menggerunkan! hah nak tau ape? bace la lagi..

           buat pengetahuan korang yg x tahu, dan yg nak tahu la (x nak tahu x yah le bace!) untuk pergi ke kelas 5 aku, kalau mengikut jalan barat ke timur, anda akan terpakse melalui satu kelas Mokhtar iaitu kelas 5 imtiaz.. mokhtar tuh ape? Ianya bukanlah nama ayah si fadil.. tp name khas untuk kelas budak pandai..

    baek, kite terus citer ea? Pastu tgh2 aku menuju ke kelas aku yg kurang mokhtar tuh, aku ternampak dlm kelas imtias ade sorang budak perempuan tgh merepek ape sorang2 dalam kelas.. bahahah!! Die dekat depankelas SORANG2, tulis apebendenyer ntah kt papan putih tuh pastu ckp2 kt depan SORANG2.. takut aku!! Hahha.. akhirnya die Nampak aku, last2 die pon pg kelas aku nk carik kwn2 die.. malu la kot..

   baek!! hurm.. panjang x muqaddimah? Sori.. x selalu dpt luahkan perasaan..

*straight to the point la Hairi oi!!*

haha.. ok.. hurm.. tahu x? sebenarnye aku phm ape die buat.. die tgh belaja kot.. husnnu zoon sudah. Antara care nk cepat fhm dan ingt, ko ceritekan ape yg ko phm kt org laen.. walaupon mungkin x de org nk dngr ko ajar, ko ckp je la sensorang.. tapi hati2 le kalo dibuatnye time tgh citer sorang2 tuh, ttibe ade suare bagi respon kat korang.. pdahal korang sorang2 hahaha..

     hakikatnya semua org  ade care belajar masing2.. setiap org lain2.. ape yg boleh kita samakan? NIAT!!

   jom balek pada diri. jom Tanya balek.. niat ape kite bace buku belajar sumer? Korang x terasa nk tnyer diri korang jugak?


Org selalunya  akan ckp:

1-saya belajar kerana Allah

2- mak saya suruh belajar


3-sbb pekse

  Yg pertama tuh mmg ramai yg boleh ckp, tapi kurang yg boleh bukti.. baik tuh mmg baek, tapi kalau kt mulut, hati pulak mcm di ugut, buat apekan?

Yg kedua tuh.. baguih naa…. Patuh kt mak.. esok kalau mak dah x dak, hang benti belaja` ka? Haha.. tapi, ape salah nye kan? Bukan la sebab mak suruh.. tapi sebab nak happykan ibu. X salahkan?

 Yg ketiga.. obviously! Walaupon kurang yg akan jwb untuk pekse, tapi dah terbukti mmg sbb pekse 
la kite bace buku kan?

   So? Nak niat mcm mane? Ape kate kite praktikkan ape yg ustaz aku pernah ajar…
“ kamu hafal bab2 yg saya suruh bace td.. bace kerana Allah, tapi bace jugak untuk pekse..”
X salahkan?!!!

 Akh sufi kate : ok! Buat anda yg sedang bercakap sorang2.. teruskan usaha belajar yg berkesan tuh! Allahu ma`aki.. dan buat kite yg akan hadapi pekse besar.. pekse bukan segala2nya! Tapi nak mencapai segalanya, adalah lebih mudah dengan cemerlang pekse!! so All the best friends!! doakan sayek jugak yerp!!


1 comment:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete