sahabat ana!!

Tuesday, June 5, 2012

kesiannya!!


salam alaikum..

   hari tuh, kitorang ada usrah kat sekolah.. buatnyer kat surau.. so, disebabkan aku ni menggantikan sorang naqib yg da pindah, so kene la aku jadi naqib.. (krnapa aku ulang bende sama?) haha.. hurm.. ptg tuh aku x de. so x tau La mula2 tajuk ape malam tuh..

   da 30 minit lagi nak usrah baru La diketahui oleh diri ini.. tajuk malam tuh adalah dengki.. huh..

  secara automatik, aku terimbas cerita yang jadi kat sekolah rendah aku dulu.. menitik sekejap air mata (erk.. jgn La gelak!!) cerita tu pernah menggegarkan sekolah tu dulu.. tak de La bergegar, cuma cerita tuh menyebabkan sekolah tuh gempar sekejap..
 
  hurm.. korang pernah tak kecik2 dulu berlumbe sape paling awal.. sape paling awal, die menang.. tak kira la awal apa.. awal habis makan ke, awal buangh air besar ke, janji awal.. so nanti kire menang.. kisah nya bermula macam tuh la..

   dulu2, mase kitorang kecik, kitorang selalu berlumba sape sampai awal ke sekolah.. haha.. aku sebagai orang yang agak dekat denagn sekolah rumahnya, selalu dpt number satu.. satu dari belakang la..

 eleh! aku biaar la.. x nak join la mainan budak2 nih.. haha..
al kisahnya, dulu ada dua orang budak yang pasti akan tersenarai antara yang paling awal.. Hazwan (bukan nama sebenar) dengan Salman (bukan nama asli)..
\
Hazwan akan sealu paling first, dan Salman dapat nombor dua..

  macam mana kami kira sapa paling awal? haha.. kami tengok beg.. beg sape paling awal ada kat sekolah tuh, die La datang paling awal..

   dulu, Salman nih cuba nak datang lebih awal dari si Hazwan.. malangnya die x pernah Berjaya.. Hazwan asyik datang lebih awal jer.. mula2 die biarkan dulu.. lama2 Salman ni start la nak ngamuk.. (alah korang nih.. budak2.. biar la..)

   Salman bile die datang, dia akan anmpak beg Hazwan.. so, di amik beg Hazwan, die sorok.. bile Hazwan tanya, Salman akan jawab “ beg ko! jangan la tanya kat aku..”. Hazwan pon terkial2 carik.. nanti lepas tuh diorang gaduh2..

tapi eloknya, lepas tuh ok balek.. diorang dok sebelah menyebalhkan? so, Hazwan je la kawan paling rapat si Salman..

   tapi, ironi nya, walaupun Salman buat macam tuh, die masih x dpat jadi nombor satu dtg sekolah.. satu hari, sebabkan die da tension sangat, die amik beg si Hazwan. mase tuh Hazwan nampak..

"Man ! nak buat ape beg aku ! bagi la balek.. aku tanye ustazah nanti!"

     salman pon « layan » jer… die terus pergi kat pagar sekolah.. Hazwan pon kejar la.. sampai kat pagar sekolah, Hazwan ni nampak salman da dekat jalan raya.. salman pergi campaknya beg si Hazwan kat tengah jalan..

“ woi man!! ape nih? asal buang beg aku tengah jalan.. kotor la.. beg baru la.. amik balek!”

“argh!! ko nak ko amik sendiri! “

“jahat la ko man.. x nak kawan ko!”

“sape nak kawan ko? ko mati pon aku x mo kawan ko!”

Hazwan pon nangis je la.. die pon nak pergi amik beg die.. jauh jugak si salman tuh baling.. jalan raya kan ada dua line kan? die baling sampai line seberang..

   tapi entah kenapa, langit mmg x selalu cerah.. awan pon x selalu putih,, mase die nak amik beg die..

ada satu kereta langgar Hazwan.. Hazwan tuh terperosok bawah kereta.. al maklum budak kecik, x pandai lintas jalan..

sumer bende terjadi dengan pantas.. Salman terbuntang tengok kawan die kene langgar.. darah merata.. bunyik kereta brek membingitkan telinga.. ibu bapak kat luar sekolah tu kecoh!
salman kemudiannya datang perlahan lahan dekat Hazwan..

“ wan.. wan.. aku mintak maaf wan.. aku tak sengaja.. nanti aku amikkan beg ko.. wan.. jangan la mcam nih wan.. aku mintak maap.. bangun la wan.. sape nak duduk sebelah aku lagi wan? wan.. aku nak kawan dengan ko.. aku nak kawan dengan kau..”

keadaan jadi sayu sangat.. pagi tuh mmg kebetulan mendung je.. mak bapak yang ada kat luar tuh sumer tengok jer keadaan mcm tuh..

   beg si Hazwan x kene ape2 hari tuh.. salman pon pegi amik beg tuh.. die letakkan dekat tempat duduk Hazwan dalam kelas.. sebelah tempat duduk dia sendiri.. tempat duduk si Hazwan kosong sampai akhir tahun.. macam tuh jugak hati si Salman.. kosong..



semenjak hari tuh, x de sape nak berlumba2 dtg awal lagi ke sekolah..

 akh sufi kata: jangan menangis yer? cerita da lepas.. hha.. ade ke yang menangis.. hurm.. dengki itu maknanya adalah perasaan tidak senang terhadap nikmat seseorang dan cuba menghilangkan nikmat itu dari pemiliknya.. jom hilangkan!

5 comments:

  1. serius ni kisah benar?sama macam drama katt tv lee..

    nangis tu xdelahh tp ada jugakk sedihnyee klau tengok kat tv camni insyaAllah nangis~

    salman*bukan nama asli* hidup lagi ke?
    *soalansengal*

    ReplyDelete
  2. hahah far.. ya i ya.. ini bener la..

    mcm drama kat tv?
    abih ko ingat drama kat tv tuh die amik kt mane? haha..

    salman (bukan nama asli)? hidup la.. yang kene langgar hazwan.. die ok skarang.. happy go lucky..
    *jawapan aku sengal x?* haha

    ReplyDelete
  3. Kau suka buat aku menangis . jahat gile kau .

    ReplyDelete
  4. eh... aku pulak.. da kalau aku pun nangis.. eh x.. aku x nangis.. ni sumer salman nan hazwan punya pasal ler...

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete