sahabat ana!!

Saturday, July 7, 2012

cerita pasal si ishak..


salam alaikum..
satu tika dulu, tinggallah dua ekor burug berlaina jatina hidup di atas pokok maggis depan umah aku nih.. mereka pon hidup bahgia.. sampai satu hari tuh, mereka dapat aak.. eh, burug bertelur ke beranak ar? bertelu kan? alah.. kalo bertelur, dapat la jugak anak.. betull lah!

   namun ada kejanggalan bila anak tu di tetaskan dari telurnya.. ape yag janggal? anak tuh ada dua kepala.. kembar siam dari kalangan burung la kiranya ni.. 


   makanya, disebabkan mak ayah burung nih sayang, dia x dela buang anak tuh walaupun abnormal. si ayah burung cakap tuh perbuatan manusia.. haiwan x elok buat kerje macam tuh..

    disebabkan ada dua kepala. si ayah pon dicide nak bagi nama kat setiap satu.. yamin dengan syimal.. yamin untuk kepala belah kiri, syimal untuk belah kanan.. apa? x boleh ke? biarlah salah pon.. nama diorang.. mhaha..

   berlalu beberapa lama, akhirnya, ibu dan ayah si burung pon menyahut seruan ilahi. meininggallah mereka dengan amannya.. si kedua ekor kepala burung ni pun menangisi pemergian maka ayah diorang nih..

   kata ayah mereka sebelum mereka meghadap Allah, “korag berdua kepala ni, mungkin x sekepala.. tapi korang sebadan, se roh… saket sebelah, sakelah sebelah lagi.. hidup elok2 ea? ayah ak mati dah ni.. anti tolong kim salam dekat rio..” (sape rio? alah, yang citer riot uh.. kira terkenallah die dikalangan burung..)

  kedua ekor kepala tuh saling pandang satu sama lain.. yang sebelah kanan cakap, “ abah kita ni buang tabiat ke? riot uh bukan wujud pon.. kita yang baru baru tahun nip on pandai piker lagi..”

yang kiri pulak ckp.. ko nih lagi la pelik tau x ? bukan tuh patutnya yang dipersoalkan.. yang sepatutnya di tanya kenapa lah abah nih pergi suruh kim salam kat si rio tuh tengah2 nak mati nih ? pape ntah ! da nak mati pun tak matang lagi.. »

  akhirnya, pesan ayahya yang awal2 tuh dilupakan..

satu hari, ketika burng dua kepala ih tengah nak makan epal, jatuhlah dia dengan apple tuh sekali.. apple tuh pon tjatuh kat atas kepala sorang laki yang berama isaac newton..ewton tu pon mengambil burung nih pulang.. apel tuh la yang mencetuskan idea teori graviti pada newton..

isaac yang juga seorang ulamak (mahahaha! sori zac,,) gembira dengan teori baru die tuh, die pon bela dua ekor burung tuh.. tapi, Isaac newton sukakn pada burug yang belah kanan.. sebab belah kanan nampak lebih anggun lagi menawan..

maka jeleslah si belah kiri.. die tak suka dianak tirikan oleh Isaac. sape suka? kan? kan? kan? si Isaac Newton bg lebih banyak mknn kat kepala kiri.. si kepala kiri x puas hati!!

  dia akhirnya pon buat macam2 bende nak bunuh kepala sekor lagi tuh.. (alah.. biaselah binatang.. disebabkan dah selalu tegok manusia berbunuhan, makanya diorang pon tertiru..)

 hingga satu hari, dia sakit hati sangat, dia bagi racun kat kepala kanan.. isaac newton sebenarnya dah letak kamera da kat dalam tempat die letak burung tuh.. akhirnya, die sendiri tengok burung unik tuh mati termasuk kepala kiri walaupun yang makan racun tuh kepala kanan..



isaac newton pon amik buku, da tulis konklusi yang die dapat..

ape konklusion yang dibuat oleh Isaac newton selaku ahli sains? katanya, tapi rezki juga punya tarikan.. iaitu tarikan hasad dengki.. sebab tuh setiap kelebihan mesti ade yang x puas hati.. walaupu yang x puas hati tuh adalah badan sendiri..

itu konklusi si Isaac.. disebabkan aku bukanlah Isaac newton, koklusi aku adalah.. kita sebenarnya banyak mencontohi burung tu.. tau nape?

pertama.. perasaan hasad dengki senang datang, meskipun yang dpt manfaat dari kedatangan rezki tuh adalah sanak saudara kita sendiri.. atau lebih tepat dlm cerita nih, badan die sendiri!! lupakah dia kalo si kepala kanan kenyang, si kepala kiri juga kenyang?


yang kedua, kita selalu melihat ketidaksamaan. meskipun yang same tuh terserlah dan lebih banyak dari perbezaan! kan?kan? kan? dia just ada kepala yang berbeza.. tapi badan die same jer..

  akh sufi said : dalam salah satu seni berkenalan dan berbaik baik adalah, mencari kesamaan, dan mendahulukan kesamaan daripada perbezaan.. kan? oh yer.. disebabkan Isaac newton punya teori pada awalnya x diterima, makanya koklusi yang dia tulis dalam bukunya tuh cuba dibakar.. tapi sempat di selamatkan.. tapi yang terselamat hanyalah, “bumi punya tarikan gravity.. maka sebab tuh semua bede jatuh ke bumi”..

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. i have heard about thiz before ! hahax .

    ReplyDelete