sahabat ana!!

Friday, October 25, 2013

bangun!

Salam alaikum.

   


“kau ni kenapa haa?!”

Ahmad terbangun dari nyenyaknya. Memisat misat mata. Ayahnya sedang berdiri dengan muka merah menyala. Rotan ditangan kanan, tangan kiri mencekak pinggang. Sudah berkali ibunya mengejutnya dari tidur tadi. Tapi masih “tidak berkudrat” untuk bangun. Mungkin ibunya telah me report akan halnya itu kepada encik ketua rumah, ayah. Akhirnya..tudia ayah ahmad.


  “dah tua Bangka tak reti-reti nak bangun sendiri? Kalau aku ni dah mati, tak solat subuh lah kau ni!”

Ahmad bingkas bangun. Berdiri tegak. Ngantuknya hilang. Gerun. Gerun. Sumpah gerun!
“hafal quran 30 juzu`! baca berlagu macam najwa latif! Tapi solat, hal lain lain tunggang langgang! Dah, subuh 5 minit lagi. Kau pergi mandi, siap! Aku nak kau jadi imam! Cepat!”

   
Ayah keluar dari bilik mewah itu. Ahmad mencebik. Menggeliat sedikit. Mengambil tualanya dan bersiap untuk subuh.
“ayah ni serius ke nak aku jadi imam ni? Tak ke pelik orang kampong ni nanti?” ahmad bertanya semula pada diri sendiri. Kepala digaru walau tak gatal. Jubbah disarung, serban di gulung. Segak.

Di masjid..
  “…. Laaailaaahaillaallaah…” bilal menutup iqamah. Ma`mum berdiri dalam saf. Bersedia.

Ayah ahmad sebagai imam kampong ke depan.“fuh.. selamat.. orang tua ni nak psiko aku je tadi..” ahmad lega dalam hati.

“tuan tuan sekalian. Subuh hari ini saya tidak akan menjadi imam. Sudah bertahun saya dan bebeap imam lain yang tua-tua menjadi imam. Hari ini biar imam kita dari golongan muda menyusul.” Ayah berucap sedikit sebelum solat.


“pulak…” ahmad mengeluh kembali. “ape ade  hal. Aku bole je pun baca quran.. molek je la” ahmad memujuk diri kembali.

Ahmad maju ke hadapan. Berdiri membersih jubbah, menarik sedikit sejadah. Buat hilang gugup.
“tuan tuan sekalian, rapatkan saf.. luruskan. Penuh saf yang dihadapan ini terlebih dahulu. Lurusnya saf melambangkan lurusnya hati kita. Saf yang lompong, akan terisi dengan kehadiran syaitan. Bersedialah menghadap Allah..” . Ahmad berpesan. Seronok pula rasanya.Orang orang kampong sedikit kagum. Mengangguk angguk, dan menunjuk isyarat bagus kepada ayah ahmad. Lantas meluruskan saf..Ahmad sebelum mengangkat tabir,die berfikir surah apa nak dibaca. Baiklah, surah At-thur. 1-9. Rakkat kedua 9-15. Ok lah tu. Orang tua ni tak larat lama lama fikirnya.

Ahmad pun solat. Membaca surah at thur dengan merdu. Dalam ke dua dua rakaat. Qunut tidak dia lupa. Segalanya di buat dengan perlahan. Sopan. Dan tenang. Pun begitu, kedengaran perkataan subhanallah, dan beberapa bisik2 kecil. Dia tidak menghiraukannya.

“huh.. ingat orang tak boleh jadi imam ke bah? Orang boleh la..” ahmad bermonolog sedikit sebelum memberi salam.Usai memberi salam. Ahmad pun berpusing dan berniat untuk berzikir serta memberi sedikit tazkirah. Tapi Ahmad kepelikan.
  Orang kampong ada yang merah mukanya. Ada yang menahan ketawa, da nada yang sedang pun ketawa jelas. Ayahnya tidak kelihatan. Dia pun berfikir, tertinggal qunut tidak, pakaian kotor ke, koyak ke? Dia memeriksa kembali. Tidak jugak. Hairan.
  Seorang pakcik datang kepadanya, lantas berbisik.“nak.. kita solat cara syafie`. Kene baca alfatihah nak.. al fatihah tak boleh tinggal. Anak kenapa tak baca alfatihah? Buang tebiat nak mamp**?”

Ahmad mengangguk. Bangun. Lantas menuju ke atas mimbar. Mengambil tongkat. Lalu.
“aku bodoh. Aku bodoh. Aku bodoh.” *ketuk kepala guna tongkat.*
Makmum sambung ketawa.
Henfonnya berdering. mesej dari abah.“anda anak yang bagus. Anda sangat hebat. Anda sangat pandai. Sekian, terima kasih menjadi anak saya.”


malu!
Akh sufi kata : Sabda Rasulullah SAW: “ Tidak sah solat bagi sesaorang yang tidak membaca Al Fatihah”
(Credit to : bukhari dalam shahih bukhari.)

dan lagi satu, bawa bawa lah solat kat masjid..

1 comment:

  1. i just love it! cara kw nak smpaikan sesuatu dgn bntuk cerita. keep it up, young man

    ReplyDelete